Uppdatering: JO-anmälan mot Valnämnden i Lunds kommun

November 24th, 2010 by Snild Dolkow 1 comment »

Idag (på min födelsedag!) fick jag ett brev från JO om min anmälan från i höstas.

“Ärendet är under handläggning hos JO. Ett yttrande har nu begärts från Valnämnden i Lunds kommun”.

Det låter bra. Någonting händer åtminstone, även om det går rätt långsamt.

Valnämnden i Lund JO-anmäld

September 12th, 2010 by Snild Dolkow 4 comments »

Man kunde ju tro att Urban Swahn och Valnämnden i Lund skulle sköta sig bättre efter JO:s kritik av valsedelsplaceringen i EU-valet förra året. Då trodde man fel.

Valsedlarna för “etablerade” och “icke-etablerade” partier är tydligt åtskilda (se bilder längre ner i inlägget). Det finns praktiska fördelar och nackdelar för just Piratpartiet i det här läget. Våra valsedlar syns bättre, men den underförstådda markeringen att vi inte hör till kan skada. Oavsett vilket är det principen som är viktigast.

Jag ringde Urban Swahn, ordförande för valnämnden, och han var inte särskilt tillmötesgående. Precis som förra året.

Så jag skickade precis in en JO-anmälan. Den är löst baserad på JO-anmälan mot Uppsalas valnämnd, och kan läsas här.

Alla bilderna är tagna av Snild Dolkow den 6/9 2010 och är fria för publicering.

Bråk om valsedelsplacering?

September 1st, 2010 by Snild Dolkow 3 comments »

Piratpartiets valsedlar ska finnas på precis samma ställe som alla andra partiers. Detta innebär att de står på samma plats, i samma ställ. Ingen skillnad ska göras på de olika partiernas valsedlar.

Att denna princip inte åtföljdes var grund till en ganska livlig konflikt mellan Lunds pirater och Lunds valnämnd under förra årets val till Europaparlamentet. Våra valsedlar stod först på ett annat bord, några meter bort från de “riktiga” valsedlarna. Till slut fick vi till en relativt acceptabel kompromiss, med våra valsedlar på samma bord, men rakt på bordet istället för i stället. Vi gjorde en JO-anmälan och fick rätt:

Beslutet i korthet: Under valet till Europaparlamentet 2009 gav en valnämnd uttryck för att valsedlar från s.k. enprocentspartier och övriga partier skulle läggas ut på olika sätt. Alla valsedlar ska dock tillhandahållas likformigt, på en och samma plats.

Om det skulle bli problem i din vallokal rekommenderar jag att du påtalar problemet för valförrättarna i lokalen. Hjälper inte detta är det inte lönt att bråka mer med dem. Kontakta istället din kommunledare eller valsedelsansvarig för ditt område.

Om du är kommunledare eller valsedelsansvarig, gör så här:

  1. Ta dig till vallokalen, prata med valförrättarna.
  2. De följer bara instruktioner de fått? Be att få numret till den som är ansvarig.
  3. Ring och försök lösa problemet över telefon.
  4. Hänvisa till JO-beslutet. En förkortad länk: http://bit.ly/a90KtR

Tänk på att det inte är konstruktivt att göra dig ovän med valförrättarna, eller att hota dem med anmälan. Håll god ton och ta det lugnt.

Korg DS-10: “Brute Force”

July 17th, 2010 by Snild Dolkow No comments »

Ny låt som jag jobbat på ett tag.

Blev jävligt nöjd, fick till en del schyssta patches och melodier. De väldigt trevliga personerna på DS10forum.com var till stor hjälp.


Tant Gredelin ger helt enkelt inte upp

July 15th, 2010 by Snild Dolkow 5 comments »

Jaha. Ask vill ha snabbare domstolar. Visst. Att få det hela undanstökat snabbare är bara positivt – man kan både döma de skyldiga och fria de oskyldiga snabbare.

(SydsvenskanSvDAB)

Regeringen vill öka möjligheterna för åklagare att lagföra brottslingar utan inblandning av domstol.

Facepalm

Facepalm

Nej, det var ju inte såhär jag menade! De skriver “inblandning av domstol” som om det vore någonting jättebesvärligt, alldeles superjobbigt och i princip onödigt. För regeringen vill “skapa ett modernare och effektivare brottmålsförfarande”.

Det finns en anledning till att domstolar existerar. Det är en riktigt bra anledning. Den kallas rättssäkerhet. På något outgrundligt sätt blir det helt enkelt bättre när den anklagade har chans att försvara sig inför en domstol. Bemöta åklagarens anklagelser och bevis. Och ja, ni vet, få en dom från någon som inte är åklagare. Åklagaren lär nämligen ha åsikten att den anklagade är skyldig. Av någon outgrundlig anledning.

Men visst. Okej. Om det är lätt att överklaga och få fallet prövat i en domstol, kanske. Så länge det finns någorlunda klara regler i rättssystemet.

Regeringen vill också se mer flexibla regler och alternativa former för hur brottmål kan avgöras samt öka parternas inflytande över brottmålsprocessen.

Double Facepalm

Double Facepalm

Flexibla regler! Men ja, vilken idé! Då kan man böja lite på dem när de blir lite obekväma.

Fantastiskt.

Utredaren ska också se över hur man kan komma tillrätta med förhandlingar som ställs in därför att den misstänkte aldrig dyker upp. Uppgiften blir att hitta metoder för att se till att den tilltalade verkligen inställer sig men också att överväga om domstolen kan döma trots den misstänktes frånvaro.

Triple Facepalm

Triple Facepalm

PP och Fi i skolvalet

July 8th, 2010 by Snild Dolkow 3 comments »

Expressen skriver att Sverigedemokraterna får sina valsedlar distribuerade i skolvalet, medan Piratpartiet och Feministiskt Initiativ inte får det. Precis som i riksdagsvalet, alltså.

Jag förstår faktiskt inte varför det blir en sådan uppståndelse kring det här. Jag tycker att det låter fullständigt rimligt att skolvalet har samma förutsättningar som riksdagsvalet.

För Piratpartiets del är det inte heller ett problem. Vi kommer inte att ha några svårigheter att få ut våra valsedlar i skolorna själva. Då förutsätter jag såklart att vi är välkomna att göra det. Annars lovar jag att bli högljudd.

Lite mer oroande är vissa skoladministrationers ovilja att tillåta “ovanliga” röster, eller vad man ska kalla dem. Inte riktigt rätt sätt att lära ut demokratiska principer på. Pedagogisk fail.

Förbjud eleverna att rösta SD, så lovar jag er att deras miniatyruppror utvecklas till en mycket större samhörighetskänsla och långvarig lojalitet till partiet. Att bli motarbetad är en stark motivationskälla.

Jonathan…

June 16th, 2010 by Snild Dolkow 2 comments »

Jag tror inte det har sjunkit in ännu, för mig. Det känns så jävla konstigt. Jag vet inte hur jag ska uttrycka det, faktiskt. Sandra skriver några fina ord, som jag kan känna igen mig i.

Men Jonathan lever vidare i oss alla. Och på knappnytt. Fan, Jonathan. Du är fantastisk.

Tulda i Pastell

June 15th, 2010 by Snild Dolkow No comments »
Tulda i Pastell

Tulda i Pastell

Min kusin tog studenten i fredags. Jag gjorde den här tavlan till henne. Tavlan består bara av Hamas pastellfärger plus svart, vitt och turkos. Den väckte många reaktioner på studentkalaset. :)

Tulda

Åh, jag älskar DRM!

March 9th, 2010 by Snild Dolkow 6 comments »

Jag har skrattat åt det här i ett par dagar nu.

Okej, så i januari berättade Ubisoft att de tänkte börja använda en ny typ av DRM-skador på sina spel. Deras betalande kunder skulle vara tvungna att vara uppkopplade till Ubisofts servrar för att spela sina legitimt inköpta spel. Och vi pratar alltså en konstant uppkoppling, inte bara precis när man installerar eller startar spelet. Ubisoft tyckte naturligtvis att det här var en jättebra idé, och såg inga som helst problem med systemet.

(Förresten, Valve’s Gabe Newell har en lite bättre syn på spel, “service”, pirater och DRM…)

Iallafall: I fredags släppte Ubisoft Assassin’s Creed 2. Föregångaren var väldigt populär, och förväntningarna var naturligtvis höga. Och spelet har också sålt bra.

Nu kommer det roliga.

I söndags gick Ubisofts DRM-servrar ner. De blev onåbara. Vanlig överbelastning eller sabotage, anledningen spelar ingen roll. Oavsett vilket är resultatet att Ubisofts betalande kunder nu inte kan spela sitt spel, medan piraterna, som har en kopia av spelet där DRM-skadorna är bortplockade, kan spela hur mycket de vill.

Åh, jag älskar DRM!

Flattr och gatumusikanter

February 13th, 2010 by Snild Dolkow 5 comments »

Jag är lite hype:ad över Flattr. Och jag är inte ensam.

Men jag har också stött på folk som är tveksamma till idén:

Varför måste dessa bloggare, fotografer, podcastare få pengar av sina fans för?

So if you consume more content you pay less for it than if you consume less content. And there’s no real incentive to pay the fee other than guilt? Love? Altruism? I won’t hold my breath.

They should have called it Beggr. Because that’s what content creators will be doing with it.

Jag skulle vilja göra en liknelse mellan Flattr och gatumusikanter.

Någon står där och spelar gitarr. Fodralet ligger på marken med lite pengar i. Man måste inte ge musikanten pengar, och musikanten förväntar sig inte heller att alla kommer att ge. Men om jag, som går förbi, gillar det jag hör… då kanske jag visar min uppskattning. Förutsatt att jag har lite växel lättillgänglig.

Flattr låter mig göra samma sak på nätet. Flattr handlar inte om att betala. Flattr handlar om att visa sin uppskattning.

Jag läste förresten ett intressant blogginlägg i veckan: How to become rich even if nobody is following you on twitter.

Answer this question – with the skills you have, can you make some product that makes you $1 a day? That’s $30 a month. [...] Now comes the trick: If you make 400 things making $1 a day, you will be making $12.000 a month. This is the mental repositioning that needs to be made to follow this strategy. It’s not about how to make a lot of money with a project, it becomes a matter of how to optimise your time and selected projects so that you can make 400 of them within the shortest possible period.

Blandar man in Flattr där kan det bli rätt spännande…