Archive for January, 2010

Datalagringsdirektivet vs. Ipred

January 17th, 2010

Telia och Antipiratbyrån bråkar lite. Antipiratbyrån vill ha ut abonnentuppgifter bakom en IP-adress som används av torrentsidan SweTorrents. Telia har vägrat att ge ut dessa, och blev i tingsrätten dömda till ett vite på 750 000 kr. Nu överklagar de till hovrätten, och stöder sig på de delar av datalagringsdirektivet som styr hur operatörer får lämna ut uppgifter.

Det finns ett väldigt intressant stycke i SvD-artikeln:

När det finns en rättighet för enskilda i ett direktiv som inte implementerats i Sverige så gäller den rättigheten ändå med direkt effekt. Därför kan inte Antipiratbyrån få ut uppgifterna enligt Ipredlagen, anser Telia.

Heja Telia!

Blodgivning – igen

January 16th, 2010

Det har tydligen varit blodbrist i landet efter jul och nyår. I en relaterad artikel rapporterar Sydsvenskan om de nya reglerna för homosexuella mäns blodgivning. Som jag skrivit förut är de nya reglerna nästan lika löjeväckande som de gamla. Homo- och bisexuella män måste i praktiken leva i celibat i ett år för att kunna ge blod. En bög i ett monogamt förhållande får alltså inte ge blod, medan en heterosexuell man kan knulla runt hur som helst, förutsatt att han haft den nyaste partnern i minst tre månader.

Monica Axelsson, enhetschef på Socialstyrelsen, står för det mest korkade citatet i artikeln:

– Ponera att en man hade sex med en annan man i ungdomen och lever i en heterosexuell relation sedan tjugo år, hur ska vi förklara för den personen att han aldrig någonsin ska få lämna blod?

Helt jävla otroligt.

Syftet är såklart att minska risken för blodsmitta, men sexuell läggning har ingenting med detta att göra. Är det verkligen så svårt att helt enkelt ha samma regler för sexuellt umgänge, oavsett läggning?