Tant Gredelin ger helt enkelt inte upp

July 15th, 2010 by Snild Dolkow Leave a reply »

Jaha. Ask vill ha snabbare domstolar. Visst. Att få det hela undanstökat snabbare är bara positivt – man kan både döma de skyldiga och fria de oskyldiga snabbare.

(SydsvenskanSvDAB)

Regeringen vill öka möjligheterna för åklagare att lagföra brottslingar utan inblandning av domstol.

Facepalm

Facepalm

Nej, det var ju inte såhär jag menade! De skriver “inblandning av domstol” som om det vore någonting jättebesvärligt, alldeles superjobbigt och i princip onödigt. För regeringen vill “skapa ett modernare och effektivare brottmålsförfarande”.

Det finns en anledning till att domstolar existerar. Det är en riktigt bra anledning. Den kallas rättssäkerhet. På något outgrundligt sätt blir det helt enkelt bättre när den anklagade har chans att försvara sig inför en domstol. Bemöta åklagarens anklagelser och bevis. Och ja, ni vet, få en dom från någon som inte är åklagare. Åklagaren lär nämligen ha åsikten att den anklagade är skyldig. Av någon outgrundlig anledning.

Men visst. Okej. Om det är lätt att överklaga och få fallet prövat i en domstol, kanske. Så länge det finns någorlunda klara regler i rättssystemet.

Regeringen vill också se mer flexibla regler och alternativa former för hur brottmål kan avgöras samt öka parternas inflytande över brottmålsprocessen.

Double Facepalm

Double Facepalm

Flexibla regler! Men ja, vilken idé! Då kan man böja lite på dem när de blir lite obekväma.

Fantastiskt.

Utredaren ska också se över hur man kan komma tillrätta med förhandlingar som ställs in därför att den misstänkte aldrig dyker upp. Uppgiften blir att hitta metoder för att se till att den tilltalade verkligen inställer sig men också att överväga om domstolen kan döma trots den misstänktes frånvaro.

Triple Facepalm

Triple Facepalm

Advertisement

5 comments

 1. Drabant says:

  Vi har ju redan idag strafföreläggande. Det är väl möjligheterna att utöka det som det handlar om. Då är ju rättssäkerheten inte i fara eftersom man kan neka och då få till en riktig domstolsförhandling. Jag tycker det är ett bättre alternativ än att ha en snabbdomstol där man sedan måste överklaga.
  Det är viktigt att straffa snabbt, speciellt vad det gäller små brott. Ett av de största problemen vi har med rättssystemet i dagens Sverige är den långa tid det tar innan någon straffas.

  Optimalt vore det om man till exempel åkte fast för snatteri och fick ett strafföreläggande samma dag. Om man inte accepterar det så blir det vanlig tingsrättsförhandling, och döms man som skyldig där får man ett högre straff än vad strafföreläggandet var på.

  Att man kan klara sig undan från straff genom att skolka från sin rättegång som det är idag, är ju helt vansinnigt. Självklart måste det gå att döma en rättegångsskolkare. Men då måste det också säkerställas att de vet att de ska på rättegång.

  Flexibla regler är jag däremot helt emot. Domstolarna måste ha väldigt tydliga och standardiserade regler. Där verkar det nästan för oreglerat idag.

 2. Sharpless says:

  Dock önskar man ju ibland att rättvisan kunde fungera lite smidigare, som ett fall jag läste en notis om, där en bilförare inte gick med på att skriva på strafföreläggande av anledningen “det ska kosta för staten att stoppa mig”. Eller folk som ser till att hålla sig undan rättegångar för att på så vis slippa bli dömda. Men eftersom man måste (såvida man inte heter Beatrice Ask) ta hänsyn till rättssäkerheten, blir det nog omöjligt att få genom det.

 3. Sharpless says:

  @Drabant: Problemet blir väl att det finns en risk att polisen missbrukar det hela, redan nu finns det ju tecken på att det finns poliser som kanske inte följer lagen till punkt och pricka (tänker då på filmandet av civilpoliserna i tunnelbanan).

 4. Mållgan says:

  Moderater vill sänka skatten, Moderater vill sänka skatten, Moderater vill sänka skatten

 5. tvivlar says:

  Polisen är redan idag känd för att använda hot för att få folk att skriva på straff-föreläggande. “Hörru, om du inte gör som jag säger nu, bli det sju resor värre i nästa steg”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.