Valnämnden i Lund JO-anmäld

September 12th, 2010 by Snild Dolkow Leave a reply »

Man kunde ju tro att Urban Swahn och Valnämnden i Lund skulle sköta sig bättre efter JO:s kritik av valsedelsplaceringen i EU-valet förra året. Då trodde man fel.

Valsedlarna för “etablerade” och “icke-etablerade” partier är tydligt åtskilda (se bilder längre ner i inlägget). Det finns praktiska fördelar och nackdelar för just Piratpartiet i det här läget. Våra valsedlar syns bättre, men den underförstådda markeringen att vi inte hör till kan skada. Oavsett vilket är det principen som är viktigast.

Jag ringde Urban Swahn, ordförande för valnämnden, och han var inte särskilt tillmötesgående. Precis som förra året.

Så jag skickade precis in en JO-anmälan. Den är löst baserad på JO-anmälan mot Uppsalas valnämnd, och kan läsas här.

Alla bilderna är tagna av Snild Dolkow den 6/9 2010 och är fria för publicering.

Advertisement

4 comments

 1. Jan Lindgren says:

  Tyvärr så kan det ha att göra med att valmyndigheten i våras gjorde ett utskick och bad varje kommun att ha en gemensam plan för hur valsedlarna ska hanteras. Detta var givetvis i sig bra, men för att illustrera så hade de med ett exempel och det var Stockholms kommun som hade valt att göra på det sätt som du beskriver ovan. Och trots att valmyndigheten inte får säga åt kommunerna hur de ska sköta sina valsedlar så ser många kommuner detta som en order.

  Vi har alltså samma problem runt om i landet.

  I förra veckan åkte jag och Ola Nyström och pratade med valmyndigheten om det här, men de får som sagt inte säga åt kommunerna hur de ska göra och får inte säga om det här är rätt eller fel.

  Till nästa val så behöver vi alltså antingen ändra i vallagen eller valförordningen. ;)

 2. Snild Dolkow says:

  Vi i Lund har inte riktigt samma problem som på andra ställen i landet (typ Uppsala) – vi står i samma ställ, men i olika kolumner och med en tom kolumn mellan som separator.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.